אם אתם מחפשים מקום שמחבר בין עולם התנ"ך והארכיאולוגיה בצורה מרתקת, מוזיאון ארצות המקרא הוא יעד מושלם עבורכם. נטוע בלב ירושלים, המוזיאון הייחודי הזה לוקח אותנו למסע בזמן אל התקופות המקראיות, ומציג את התרבויות והעמים שחיו באזורנו לפני אלפי שנים. בכל פעם שאני מבקרת במוזיאון אני מגלה פריטים מרתקים חדשים ונפעמת מהקשר המוחשי לסיפורי התנ"ך שכולנו מכירים. בואו נצא יחד למסע קסום בין מוצגים עתיקים, סיפורים מרתקים וחוויות אינטראקטיביות שמחכות לכם במוזיאון מיוחד זה.
אודות המוזיאון – חלון לעולם התנ"ך
מוזיאון ארצות המקרא נוסד בשנת 1992 ומשתרע על פני מבנה מרשים בשכונת גבעת רם בירושלים. הארכיטקטורה הייחודית של המבנה, המשלבת אבן ירושלמית מסורתית עם קווים מודרניים, היא רק טעימה ראשונה ממה שמחכה בפנים. המוזיאון מציג את ההיסטוריה, התרבות והחיים היומיומיים של העמים השונים שהוזכרו בתנ"ך, ומספק הצצה נדירה לעולם העתיק שבו התרחשו סיפורי המקרא.
הייחודיות של המוזיאון טמונה בגישה המשלבת בין הטקסטים המקראיים לממצאים ארכיאולוגיים, ובכך מביאה את סיפורי התנ"ך לחיים בצורה מוחשית ומרתקת. המוזיאון מציג למעלה מ-7,000 פריטים מרהיבים, חלקם נדירים ביותר, שנאספו במשך עשרות שנים.
תערוכות קבועות שלא תרצו לפספס
בלב המוזיאון נמצאות מספר תערוכות קבועות המציגות את אוצרות התרבות המקראית:
אולם שבע התרבויות – התערוכה המרכזית של המוזיאון מציגה ממצאים מרהיבים משבע תרבויות עתיקות: מצרים, אשור, בבל, ארם, אנטוליה, פניקיה וארץ ישראל. כאן תוכלו לראות פסלונים, כלי פולחן, תכשיטים וכלי יום-יום שמעידים על אורח החיים בתקופה המקראית. המוכר מהתערוכה הוא פסלון של חתול מצרי עתיק שנמצא כמעט שלם, עדות מרגשת לאהבת המצרים לחיות המחמד כבר לפני 3,000 שנים.
ארץ ישראל בתקופת המקרא – תערוכה המתמקדת בממצאים מהארץ, כולל חותמות מלכותיות, כלי פולחן וכתובות עתיקות. הפריט המרגש ביותר הוא טביעת חותם עם הכיתוב "לברכיהו בן נריהו הסופר", שייתכן מאוד שמדובר בברוך בן נריה, סופרו של הנביא ירמיהו המוזכר בתנ"ך.
אגף הכתב והספר – כאן מוצגת התפתחות הכתב והאוריינות בעולם העתיק, עם דגש על הכתב העברי. תוכלו לראות כתובות קדומות על אבן, על חרס ועל פפירוס, וללמוד על הדרך שבה התגבשו הטקסטים המקראיים.
חיי היום-יום בימי המקרא – תערוכה הממחישה את אורח החיים של האנשים הפשוטים בתקופת המקרא, כולל כלי בישול, כלי עבודה, משחקים ותכשיטים. מרגש במיוחד לראות משחקי ילדים מלפני אלפי שנים ולהבין שילדים תמיד נשארו ילדים, גם בעולם העתיק.
מוצגים נדירים שלא תראו בשום מקום אחר
המוזיאון גאה להציג מספר פריטים יוצאי דופן שהפכו לסמלי המקום:
אחד המוצגים המפורסמים ביותר הוא אוסטרקון "בלעם בן בעור" – כתובת עתיקה על חרס שהתגלתה בעבר הירדן ומתארת את סיפורו של בלעם בן בעור, הנביא המוזכר בספר במדבר. זהו אחד האזכורים הקדומים ביותר לדמות מקראית מחוץ לתנ"ך עצמו.
שקל כסף מהמאה ה-7 לפנה"ס מוצג גם הוא במוזיאון – מטבע נדיר ששימש את תושבי ממלכת יהודה לפני החורבן הבבלי.
חובבי תולדות הכתב יתרגשו לראות את לוח הכתב הקדום – לוח חרס עם אחת הדוגמאות הראשונות של האלפבית הכנעני, האב הקדום של הכתב העברי.
תערוכות מתחלפות ומיצגים אינטראקטיביים
מלבד התערוכות הקבועות, המוזיאון מארח מגוון תערוכות מתחלפות המתמקדות בנושאים ספציפיים מעולם המקרא והארכיאולוגיה. לעתים התערוכות משלבות אמנות עכשווית המתכתבת עם נושאים מקראיים, ומציעות פרשנות חדשה לסיפורים העתיקים.
המוזיאון גם משקיע רבות במיצגים אינטראקטיביים שמנגישים את הארכיאולוגיה לקהל הרחב:
המסע בזמן – מיצג מולטימדיה המאפשר לצפות בהתפתחות ירושלים לאורך התקופות השונות, מימי דוד המלך ועד ימינו.
חפירה ארכיאולוגית וירטואלית – תחנה אינטראקטיבית שבה המבקרים יכולים להתנסות בחפירה ארכיאולוגית ממוחשבת ולגלות ממצאים וירטואליים.
קיר הכתובות האינטראקטיבי – מסך מגע ענק המציג כתובות עתיקות ומאפשר למבקרים להתקרב ולחקור אותן לפרטי פרטים.
סיורים מודרכים ופעילויות לילדים
המוזיאון מציע מגוון סיורים מודרכים המותאמים לקהלים שונים. הסיורים מובלים על ידי מדריכים מקצועיים בעלי ידע רב, שיודעים להפוך את הביקור לחוויה מרתקת ומעשירה. בין הסיורים הפופולריים:
סיור כללי במוזיאון – סיור של כשעה וחצי החושף את המבקרים לאוצרות המרכזיים של המוזיאון.
בעקבות הכתב והספר – סיור המתמקד בהתפתחות הכתב והאוריינות בעולם העתיק.
חיי היום-יום בתקופת המקרא – הצצה לחיי היומיום של אנשי התקופה.
סיור "טעימות" – למבקרים שזמנם קצר, סיור קצר המתמקד בפריטים הבולטים ביותר.
פעילויות מיוחדות לילדים ולמשפחות
המוזיאון נחשב לידידותי במיוחד למשפחות, עם שפע פעילויות המיועדות לילדים:
דפי משימות וחידות – משפחות יכולות לקבל בכניסה דפי פעילות מיוחדים המובילים את הילדים במסע גילויים בין המוצגים.
סדנאות יצירה – בחגים ובחופשות, המוזיאון מקיים סדנאות יצירה בהשראת המוצגים. הילדים יכולים ליצור חותמות עתיקות, לכתוב על לוחות חרס או להכין תכשיטים בסגנון עתיק.
חדר גילויים – חדר פעילות המיועד לילדים ובו הם יכולים להתנסות בחפירה ארכיאולוגית מדומה, לבנות כלי חרס ולהתלבש בבגדים בסגנון תקופת המקרא.
סיורי משפחות – סיורים מיוחדים המותאמים למשפחות עם ילדים, הכוללים אלמנטים אינטראקטיביים וחווייתיים.
מידע שימושי למבקרים
שעות פתיחה ומחירים
המוזיאון פתוח בימים א'-ה' בין השעות 09:30-17:30, בימי ו' וערבי חג בין 09:30-14:00, ובימי שבת בין 10:00-16:00. המוזיאון סגור בחגים יהודיים.
מחיר כרטיס למבוגר הוא 44 ש"ח, לסטודנט וחייל 32 ש"ח, ולילד (5-18) 22 ש"ח. ילדים עד גיל 5 נכנסים ללא תשלום. כדאי לבדוק באתר המוזיאון לגבי הנחות מיוחדות וכרטיסים משפחתיים.
המוזיאון מציע גם כרטיס משולב עם מוזיאון ישראל הסמוך, אפשרות שכדאי לשקול אם אתם מתכננים לבקר בשני המקומות.
איך מגיעים?
המוזיאון ממוקם בשדרות הקריה בשכונת גבעת רם בירושלים, סמוך למוזיאון ישראל, לכנסת ולקמפוס האוניברסיטה העברית.
בתחבורה ציבורית: קווי אוטובוס רבים מגיעים לאזור, ביניהם קווים 7, 9, 14, 35 ו-66. הרכבת הקלה אינה מגיעה ממש עד למוזיאון, אך אפשר לרדת בתחנת "שוק מחנה יהודה" ולהחליף לאוטובוס.
ברכב פרטי: המוזיאון נגיש מכביש בגין (כביש 50) ומדרך רופין. חניה זמינה בחניון המוזיאון בתשלום, או בחניון הגדול של מוזיאון ישראל הסמוך (בתשלום גם כן).
מונית: כל נהג מונית בירושלים מכיר את המקום. אפשר לבקש "מוזיאון ארצות המקרא" או "Bible Lands Museum".
טיפים שימושיים למבקרים
משך זמן מומלץ לביקור
ביקור מלא במוזיאון אורך בין שעתיים לשלוש, אבל אם אתם מתעניינים במיוחד בנושא, אפשר בקלות להעביר שם חצי יום. אם זמנכם קצר, אפשר להסתפק בשעה-שעה וחצי ולהתמקד בתערוכות המרכזיות.
ימים ושעות עמוסים
ימי שלישי ורביעי הם בדרך כלל העמוסים ביותר, במיוחד בעונת התיירות (אביב וסתיו). בימים אלה מגיעות למוזיאון קבוצות רבות של תלמידים ותיירים. אם אתם מעוניינים בביקור שקט יותר, מומלץ להגיע בימי ראשון, חמישי או שישי בבוקר.
פעילויות מיוחדות והצעות לשילוב הביקור
המוזיאון מקיים אירועים מיוחדים לאורך השנה, כגון הרצאות מומחים, סיורים תמטיים וסדנאות. כדאי לבדוק באתר המוזיאון או בדף הפייסבוק שלו לגבי אירועים מיוחדים בתקופת הביקור שלכם.
מיקומו של המוזיאון מאפשר לשלב את הביקור עם אטרקציות קרובות:
מוזיאון ישראל – נמצא במרחק הליכה קצר ומהווה השלמה מצוינת לביקור במוזיאון ארצות המקרא.
גן הוורדים – גן יפהפה הסמוך למוזיאון, מקום מושלם להפסקה ולפיקניק.
הכנסת – אם אתם מעוניינים, אפשר לתאם מראש סיור במשכן הכנסת, הנמצא גם הוא באזור.
טיפ אחרון: אל תשכחו לבקר בחנות המזכרות של המוזיאון, המציעה העתקים איכותיים של ממצאים ארכיאולוגיים, ספרים מרתקים ומזכרות ייחודיות שלא תמצאו במקום אחר. זו מתנה מושלמת לעצמכם או לאהובים שלכם!